Over ons

Begin jaren ’30 van de vorige eeuw is Suikerwerkfabriek van Wandelen B.V. opgericht. Al bijna honderd jaar verzorgt dit familiebedrijf alle productie in eigen huis.
Jan van Wandelen, grootvader van huidige eigenaar Hans, begon in Amersfoort met het vervaardigen van ambachtelijk snoepgoed. Wijnbalen, zuurstokken en ijsbonbons werden met de hand gemaakt in de kleine werkplaats.

Zoon Loek van Wandelen nam de werkplaats in de jaren ’50 over. Hij wilde iets nieuws introduceren op de snoepmarkt en bedacht het nu zo bekende Oud-Hollandse snoep: drop-, kaneel- en pepermuntpinkels en roomboterwafeltjes.

Het ontstaan van de kogels
Jaren later begon ook Hans van Wandelen te helpen in de zaak. Vader en zoon vonden het tijd voor iets nieuws; een snoepsoort waar ‘iets in zit’. Zo zijn de zure en zoute kogels tot stand gekomen: balletjes met ieder een eigen smaak en een ware smaaksensatie wanneer het poeder binnenin vrij komt.
De kogels werden zo’n groot succes, dat er snel naar een andere locatie werd gezocht. In december 1984 werd de nieuwe fabriekshal in Nijkerk geopend waar de productie vandaag de dag nog steeds plaats vindt.

De kogels worden niet alleen in eigen land verkocht, maar zijn ook populair in Scandinavië, Ierland, Duitsland en de rest van de Benelux.